Ефективне добриво агрономів

Підвищення врожаю шляхом грамотного застосування мінеральних добрив

Зростання рослини і багатство врожаю безпосередньо пов’язані зі змістом різних поживних елементів в грунті і кількістю вологи. Всі частини рослинного організму формуються за рахунок мінеральних сполук, які воно отримує з навколишнього середовища і перетворює. При інтенсивному використанні грунту кількість поживних речовин в ній істотно зменшується, оскільки після збору врожаю мінеральні елементи не повертаються назад в грунт.
Отримати якісний і великий урожай, а також змінити спрямованість процесів обміну речовин в організмі рослини з метою накопичення в них необхідних з’єднань (цукрів, крохмалю, вітамінів і ін.) Можна при грамотному внесення добрив. Так паростки стають більш стійкими до всіляких несприятливих кліматичних факторів, шкідників і хвороб, набагато швидше проходять вразливі стадії зростання, а відсоток вмісту в них корисних речовин і з’єднань значно збільшується. Наприклад, вміст крохмалю в картопляних бульбах може вирости з 10 до 24 відсотків, цукру в бурякових коренеплодах – з 12 до 22 відсотків, а кількість білка у пшениці – з 9 до 25.
Рослини в процесі росту споживають з грунту десять мікроелементів (Co, Zn, Si, Cu, Na, Fe, B, Mn, Cl, Mo), три мезоелемента (Ca, S, Mg) і три макроелементи (P, N, K) . У науці існує «Закон мінімуму», згідно з яким обсяги врожаю визначаються живильним елементом, зміст якого в грунті задоволено в меншому ступені. З його збільшенням спостерігатиметься пропорційне зростання врожаю рівно до того моменту, поки кількість іншої речовини не стане мінімальним.

поділитися постом: